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2) QUESTION:  If an IRO is not on the list approved by the Department, may it be 
used to conduct an external review? 
ANSWER: No. It may not be used to conduct an external review under the 
Health Carrier External Review Act. However, it may still be used to conduct any 
internal review or appeal of the health carrier. 

3) QUESTION: If an IRO is owned by a holding company, which owns a 
healthplan, may it be approved to conduct external reviews? 
ANSWER: No. This would violate the conflict of interest provisions set forth 
in Section 38-71-2010 (C). 

4) QUESTION: Our company uses a network of licensed, board-certified 
physicians specializing in many areas as its providers of actual external reviews. 
Many of those physicians are contracted network providers for licensed health 
plans. Is this considered a conflict of interest? 
ANSWER: The clinical peer reviewer may not have a material professional, 
familial, or financial conflict of interest with the health carrier. Refer to Section 
38-71-2010 (D). 

5) QUESTION: Can an IRO decline a request from a health carrier to conduct an 
external review? 
ANSWER: Yes. An IRO may decline a request from a health carrier to 
conduct an external review for a variety of reasons including: the request did not 
involve a determination of medical necessity or experimental or investigational 
treatment; a conflict of interest exists; or the IRO is unable to find an appropriate 
reviewer. 

6) QUESTION: Is a panel of reviewers needed in all external reviews? 
ANSWER: No. Sections 38-71-1970 and 38-71-1980 require a panel to be 
used for experimental or investigational cases only.  

7) QUESTION: If a panel is required, is it necessary to use all physicians meeting 
the credentials specified by the law, or is just one physician adequate? 
ANSWER: All members of the panel must meet the credentialing requirements 
specified by law. However, the law does not require all members of the panel to 
be physicians. 

8) QUESTION: Can one physician, solely, review an experimental or 
investigational case? 
ANSWER: No. Sections 38-71-1970 and 38-71-1980 require a “panel” to be 
used for experimental or investigational cases. 

9) QUESTION: May a single reviewer with specialty in the treatment or service 
under review and meeting the other credentialing requirements of the law review 
a case for medical necessity? 
ANSWER: Yes. However, Sections 38-71-1970 and 38-71-1980 require a 
“panel” to be used for experimental or investigational cases.  

10) QUESTION: Are partial decisions allowed? 
ANSWER: No. The IRO must provide written notice of its decision to uphold 
or reverse the adverse determination or the final adverse determination. Refer to 
Sections 38-71-1970(H)(1) and 38-71-1980(F)(1). 
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11) QUESTION: If the patient has no financial liability in a retrospective review 
determination, is the retrospective denial subject to the provisions of the Health 
Carrier External Review Act? 
ANSWER: No. Refer to Section 38-71-1950. 

12) QUESTION: In the Health Carrier External Review Act, “health benefit plan” is 
defined in Section 38-71-1920(9)(i)(i) to exclude limited-scope dental benefits if 
offered separately. Is a dental-only plan issued by a PPO or indemnity insurer 
considered a limited-scope dental plan? 
ANSWER: Limited-scope dental benefits are excluded from the definition of 
“health benefit plan” if they are provided under a separate policy, certificate, or 
contract of insurance or are not otherwise an integral part of the plan. For this 
purpose, limited-scope dental coverage typically provides benefits for non-
medical services such as routine dental cleanings, x-rays and other preventive 
procedures. Such coverage may also provide discounts on the cost of common 
dental procedures such as fillings, root canals, crowns, full or partial plates or 
orthodontic services. Limited-scope dental coverage typically does not provide 
benefits for medical services, such as those procedures associated with oral cancer 
or with a mouth injury that results in broken, displaced or lost teeth. 

13) QUESTION: Does this exclusion mean that dental-only plans are not covered by 
the Health Carrier External Review Act? 

 ANSWER: Dental-only plans are not covered by the Health Carrier External 
Review Act if they meet the requirements set forth in the answer to Question 14 
of this Bulletin. 

14) QUESTION: Does the Health Carrier External Review Act apply to the 
administrative services performed on behalf of a self-funded plan subject to the 
Employee Retirement Income Security Act (ERISA) of 1974? 

 ANSWER: No. Refer to Section 38-71-1930(B). 
15) QUESTION: When must a health carrier notify the covered person in writing of 

his/her right to request an external review? 

ANSWER:  At the time the health carrier sends written notice of an adverse 
determination or a final adverse determination. Refer to Section 38-71-1940. 

16) QUESTION:  Must the notices required under Section 38-71-1940 be sent at the 
time of any noncertification? 
ANSWER: Yes, if the noncertification is an adverse determination or a final 
adverse determination as defined under Section 38-71-1920. 

17) QUESTION:  Must notices required under Section 38-71-1940 be sent at the 
time of any administrative denials? 
ANSWER: No, if the administrative denial is not an adverse determination or 
final adverse determination as defined under Section 38-71-1920. 

18) QUESTION: When is a person presumed to have received notice of an adverse 
determination or final adverse determination? 
ANSWER: The Health Carrier External Review Act does not specifically 
provide for presumption of receipt of the notice. 

19) QUESTION: Section 38-71-1940 states that the health carrier shall notify the 
covered person in writing of the right to request an external review. If a private 
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review agent sent the notice for the health carrier, would this meet the 
requirement set forth in Section 38-71-1940? 
ANSWER: Yes. The health carrier may delegate the responsibility of sending 
the notice to a private review agent; however, the health carrier is responsible for 
making sure the notice is sent and is ultimately held accountable. 

 
B. REPORTING FORMS:  

 
1) QUESTION: If a health carrier uses the notice forms promulgated by the 

Department to satisfy the requirements of Section 38-71-1940, must these forms 
be filed with the Department for approval? 
ANSWER: No. A health carrier that uses the standardized notices will be 
deemed to have complied with the requirements of this section. However, a 
carrier that wishes to use a different notice must file that form for approval.  

2) QUESTION: What does a “type of coverage” referenced in the Health Benefit 
Plan External Review Reporting Form mean? 
ANSWER: A service or treatment that is the subject of external review. 

3) QUESTION: If an IRO does not perform any reviews during a calendar year, 
must the reporting forms still be submitted to the Department before March 1 of 
each year? 
ANSWER: No. 

4) QUESTION: Our company has operating authority to transact A&H insurance in 
South Carolina, but we do not have any active filings or business currently in your 
state. In addition, we have no plans to start writing this business. Does our 
company have to file an Independent Review Organization External Review 
Reporting Form (Bulletin 2001-4, Appendix C) or Health Carrier External 
Review Reporting Form (Bulletin 2001-4, Appendix D)? 
ANSWER: If your company does not meet the definition of a health carrier or 
an IRO as defined in Section 38-71-1920(13) and (14), you are not required to file 
Bulletin 2001-4, Appendixes C or D, respectively. 

5) QUESTION: Would a health carrier need to provide the annual report if no 
external reviews were requested during the year? 

 ANSWER: No. 
6) QUESTION: Since the law goes into effect January 1, 2002, when must Bulletin 

2001-4, Appendixes C and D first be filed? 
ANSWER: March 1, 2003 
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