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South Carolina Code Ann. Section 38-43-106 outlines the overall requirements for
producer compliance with continuing education in the state of South Carolina.
Specifically, South Carolina Code Ann. Regulation §69-50 II. C. provides that the
Director of Insurance may use his discretion to mandate certain continuing education
courses to be taken by producers to meet continuing education compliance. To make
certain that ethical standards are being consistently practiced in the marketplace, and to
ensure that the South Carolina Department of Insurance is uniform with other states in its
administration of producer licensing standards adopted by the National Association of
Insurance Commissioners, the Department will require that ethics training be included as
part of the biennial Continuing Educational requirements.

The purpose of this Bulletin is to notify all resident South Carolina insurance producers
who must comply with continuing education requirements of their responsibility to
complete three hours of ethics course training by May 1, 2008, and each biennial
compliance period thereafter.  Producers who fail to meet this requirement for any
compliance period may have their license canceled. An approved ethics course taken
prior to May 2, 2006 is not eligible for ethics course credit.

Questions and Answers

A list of frequently asked questions and answers is attached to this bulletin for your
assistance. If your question is not answered, please send your question to:

Mary Ann O’Brien

Manager, Individual Licensing and Education
agntmail@doi.sc.gov

803-737-6193




Frequently Asked Questions and Answers
Continuing Education
Ethics Course

When will the new ethics course requirement take effect?

By the May 1, 2008 biennial producer continuing education (CE) compliance
period, all resident producers who must comply with CE requirement must have
completed a three hour ethics course.

Is this three hour course requirement considered a part of the 24 hours of CE
credit?

Yes.
What if I took an ethics course three and one half years ago, will that count?

Any course taken prior to May 2, 2006 is not eligible. The three hour course must
have been completed between May 2, 2006, and May 1, 2008.

Are exempt producers required to complete an ethics course?

If a producer who is exempt from CE is actively selling, negotiating, or soliciting
insurance products, they are encouraged to complete a three hour ethics course
biennially.

What happens if a producer fails to comply with an ethics course
requirement?

That producer may have his/her license canceled. In order to regain licensing
privileges, the producer must take and pass the producer licensing examination.

If a producer completed a six hour course that contained three hours of ethics
training, how can the producer provide proof the course contained three
hours of ethics?

The producer should contact the course sponsor and ask the sponsor to provide a
copy of the course outline and a list of everyone who completed the course to the
Department. If the Department finds that the course has at least three hours of
ethics education, the information will be forwarded to Prometric, CE
Administrator, so the producer can receive credit for taking the ethics course.





